Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook als je op reis bent. Een reisverzekering is in dit geval een goede uitkomst. Maar wat dekt een reisverzekering precies en wat niet? En hoe zit het bijvoorbeeld met medische kosten in het buitenland? In deze blog zetten we alles wat je moet weten over een reisverzekering voor je op een rijtje. Zo ga je onbezorgd je volgende reis tegemoet. 

Wat dekt een reisverzekering wel?

Een reisverzekering dekt in ieder geval de kosten voor medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. Ook diefstal of verlies van bagage valt onder de dekking. Verder worden vaak de kosten vergoed bij een ongeval of bijvoorbeeld bij schade aan je verblijfplaats. Let wel op: er zitten soms verschillen tussen de dekkingen van reisverzekeringsmaatschappijen. Zo verschillen de voorwaarden per verzekeraar of zijn bepaalde activiteiten uitgesloten. Controleer dit dus altijd bij de verzekeraar waar je een verzekering afsluit.

Wat dekt een reisverzekering niet?

Er zijn verschillende situaties die een reisverzekering niet dekt. Bijvoorbeeld wanneer je een risicovolle sport beoefent en hierbij gewond raakt. In dit geval valt dit vaak buiten de dekking van de verzekering. Ook wanneer je bewust roekeloos gedrag vertoont, kun je geen aanspraak op je verzekering maken. Je moet ook rekening houden met een annuleringsverzekering. Dit is namelijk iets anders dan je reisverzekering. Met een reisverzekering kan je je reis niet annuleren, maar met een annuleringsverzekering wel. 

Wat zijn de kosten van een reisverzekering?

De kosten voor een reisverzekering hangen af van verschillende factoren. Zo spelen de bestemming, het aantal dagen dat je op vakantie gaat en de dekking die je kiest een rol bij de uiteindelijke kosten. Een doorlopende reisverzekering is uiteindelijk goedkoper dan een tijdelijke verzekering wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Vergelijk verschillende verzekeraars en dekkingen om de juiste verzekering voor jou te vinden.

Medische kosten in het buitenland

De basis zorgverzekering dekt slechts een deel van de kosten voor medische hulp in het buitenland. De kosten die buiten deze dekking vallen, zoals medisch noodzakelijke zorg die in het buitenland duurder is dan in Nederland, vallen onder de dekking van de aanvullende verzekering of de reisverzekering. Let wel op: wanneer je zonder toestemming van je verzekeraar naar een duur privéziekenhuis gaat, kan het zijn dat deze kosten niet onder de dekking vallen.

Een reisverzekering is heel handig wanneer je op vakantie gaat. Met de juiste reisverzekering ga je onbezorgd op reis.